Το Συμβούλιο θεωρεί απόλυτη και επείγουσα ανάγκη να προτείνουν να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το σοβαρότατο αυτό θέμα, ώστε να πληροφορηθούν οι Δημότες και οι φορείς, ότι επιχειρείται η επέκταση των Ιχθυοτροφείων σε Θαλάσσια περιοχή 300 στρεμμάτων (!!!) στους δύο δήμους της Λέσβου.
Μία εντός διοικητικών ορίων του Δήμου Δυτικής Λέσβου που βρίσκεται στην περιοχή Σκαλοχωρίου και ακόμα τρεις που αφορούν τον Δήμο Μυτιλήνης ως εξής:
1) Μία στην περιοχή της “Χαβιαρόπετρας” που προτείνεται επέκτασή της υφιστάμενης χειροκαλλιέργειας προς την πλευρά της παραθεριστικής -τουριστικής Χαραμίδας (κοντά στην παραλία ΝΗΣΕΛΙ). Στην ίδια περιοχή, και σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων, προτείνεται να δεσμευτεί έκταση για υδρανάπαυση
2) Μια (υφιστάμενη) στην θέση Παλιόλουτρος, εντός του κόλπου της Γέρας, η οποία υπάρχει και λειτουργεί περισσότερα από 20 χρόνια η οποία όπως φαίνεται διατηρείτε και
3) Μια νέα προτεινόμενη ιχθυοκαλλιέργεια στην περιοχή “Μερσίνια” της Γέρας. Όσον αφορά τις θέσεις εντός διοικητικών ορίων του Δήμου Μυτιλήνης, οι δύο παραπάνω περιοχές βρίσκονται πολύ κοντά στην είσοδο του Κόλπου της Γέρας και η τρίτη εντός του Κόλπου της Γέρας.
Συγκεκριμένα στην περιοχή της ‘’Χαβιαρόπετρας” η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), προτείνει επέκταση της υφιστάμενης ιχθυοκαλλιέργειας προς την πλευρά της παραλίας «Χαραμίδας» και παράλληλα προβλέπει δέσμευση χώρου για υδρανάπαυση, πλησίον τόσο της βραβευμένης με Γαλάζια Σημαία παραλία της «Χαραμίδας» όσο και της οργανωμένης παραλίας «Νησέλι», σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων, για την οποία υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να αποκτήσει Γαλάζια Σημαία, διαδικασίες για τις οποίες έχουμε πρόθεση να προχωρήσουμε. Με την επέκταση και την διατήρηση αυτών των ιχθυοκαλλιεργειών υποβαθμίζεται το τουριστικό προϊον της περιοχής μας και του Δήμου, που οι είναι οι καθαρές θάλασσες και παραλίες μας.
Το θέμα αφορά τις Δημοτικές Ενότητες Μυτιλήνης, Γέρας, όλο τον Δήμο και όλο το Νησί μας. Ήδη μετά από ενέργειες φορέων της περιοχής Σκαλοχωρίου (μετά και από υποθαλάσσια βιντεοσκόπηση του βυθού της περιοχής όπου λειτουργούσε παλαιότερα ιχθυοτροφείο) το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δυτικής Λέσβου, όπου πάρθηκε ομόφωνα αρνητική απόφαση, λόγω της υποβάθμισης του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Για τους λόγους αυτούς το Συμβούλιο της Κοινότητας Λουτρών εκφράζει την πλήρη αντίθεση του, στην προτεινόμενη δέσμευση της ευρύτερης περιοχής , που είναι ασύμβατη με την παραθεριστική – τουριστική ανάπτυξη , αλλά και με την παραδοσιακή αλιεία.
Το Συμβούλιο Κοινότητας Λουτρών, αναμένει τις άμεσες ενέργειες Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να ασκήσει η Αυτοδιοίκηση της περιοχής μας, τις διοικητικές και κοινωνικές της αρμοδιότητες.
Τα μέλη του Συμβουλίου ύστερα από διαλογική συζήτηση ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΜΟΦΩΝΑ :
Αριθμ. Αποφ. 6/2023
1) Διαφωνούμε κάθετα με την επέκταση της υφιστάμενης ιχθυοκαλλιέργειας στην θέση Χαβιαρόπετρα, προς την πλευρά της Χαραμίδας. με την δημιουργία εγκατάστασης υδρανάπαυσης στην περιοχή της Χαβιαρόπετρας, όπως αυτή προτείνεται από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).
2) Το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμος να ζητήσει από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να διεξάγουν ερεύνα, και να γίνουν αναλύσεις στις υφιστάμενες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών όπου υπάρχουν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου.
3) Ζητούμε από τη Δημοτική αρχή και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ) Δήμου Μυτιλήνης , να θέσουν άμεσα στο (Δ.Σ) για γνωμοδότηση της μελέτης με τίτλο « Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, του Σχεδίου για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Λέσβου», λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την απόφαση του Τ.Σ. Λουτρών.
4) Ο Δήμος να προσφύγει δικαστικά σε περίπτωση που αγνοηθούν οι απόψεις μας και προχωρήσουν στις επεκτάσεις και στην δημιουργία νέων εγκαταστάσεων.